Odstavení dítěte: recepty na skvělá pyré

Když čas na odstavit své dítě, je důležité zavést zdravé a výživově plnohodnotné jídlo. Zde jsou skvělé recepty na chuťově dobrá a výživově vyvážená dětská pyré.

Po odstavení je nutné, aby jste svému dítěti dopřála stravu plnohodnotnou stravu, která obsahuje hodně vitamínů. Jen dokáže Vaše dítě odolávat nemocem a bude dobře růst a sílit. Nepodceňujte stravu svého dítěte.

zde jsou tři skvělé recepty na dětská pyré, která si Vaše dítě zamiluje.

Kuřecí pyré

Věk : 6 měsíců

Množství: +/ 3 porce

Doba přípravy: 8 min

Doba vaření: 25 minut

Vhodné pro zamrazení.

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje, 50 g na jemno nasekané cibule, 100 g kuřecího prsa bez kůže nakrájeného na kostky, 300 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených, 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená, 200 ml čerstvého kuřecího vývaru, 60 g čerstvého nebo mraženého hrášku

Postup:

Na rozpálené pánvi osmahneme na olivovém oleji cibulku, 3-4 minuty.

Přidáme kuřecí maso a necháme smažit další 3-4 minuty.

Přidáme mrkev a brambory, zalijeme vývarem a přikryté pokličkou dusíme 15 minut.

Dále přidáme hrášek a necháme vařit další 3 minuty.

Pyré rozmixujeme ponorným mixérem.

 

 

Rajčatové pyré s těstovinami

Věk : 7 měsíců

Množství: +/ 7 porce

Doba přípravy: 10 min

Doba vaření: 35 minut

Vhodné pro zamrazení.

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje, 50 g na jemno nasekané červené cibule, 55 g červené čočky, 400 g konzervovaných oloupaných rajčat, 300 ml čerstvého zeleninového vývaru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 75 g těstovin (mušličky), 1 stroužek česneku, rozdrtit, 4 lžíce parmazánu, strouhaného, 2 lžíce smetany

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibulku, česnek a mrkev, zhruba 10 minut smažte.

Přidejte čočku a nakrájená rajčata a protlak.

Zalijte vývarem a nechte vařit 20 -25 minut.

Mezitím si uvařte těstoviny.

Do zeleninové směsi vmíchejte parmazán a smetanu.

Rozmixujte ponorným mixérem do hladka.

Na závěr smíchejte pyré s těstovinami.

Lososové pyré

Věk : 6 měsíců

Množství: +/ 3 porce

Doba přípravy: 8 min

Doba vaření: 12 minut

Vhodné pro zamrazení.

Ingredience:

150ml čerstvého zeleninového vývaru, jeden malý brambor, oloupaný a nakrájený na kostičky, 1 mrkev, oloupaná a na kostičky nakrájená, 100g filet z lososa, bez kůže, nakrájíme na 1 cm velké kostičky, 2 lžíce zmrazeného hrášku, 30g sýru čedar, strouhaného, 1-2 lžíce mléka

Postup:

Vlijte vývar do kastrolu.

Přidejte mrkev a brambor a přiveďte k varu.

Poté snižte teplotu a pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 6 minut, dokud není zelenina měkká.

Přidejte lososa a hrášek, přikryjte a vařte 3- 4 minuty, dokud není ryba i hrášek měkký.

Přendejte obsah z hrnce do mísy a přidejte strouhaný čedar.

Rozmačkejte do požadované konzistence a podle potřeby přilijte trochu mléka.

V případě potřeby může být směs rozmixována na hladko.