na-vine-1

S červeným vínem v kuchyni – Jak na to?

Chcete, aby vaše pokrmy byly chuťově výraznější? Toužíte vytvářet pokrmy, které si vyslouží uznalý pohled každého strávníka? Pak začněte při svém vaření používat kvalitní červené víno! Prozradíme vám, jak na to!

Kromě toho, že je oblíbeným nápojem a ověřeným lékem na mnohé zdravotní problémy, se tento lahodný mok používá také v kuchyni. Víno se pro přípravu pokrmů používá již od doby, kde se vyrobila první kapka. Je tedy jen na čase, že jste se i vy odhodlala vinný mok při vaření, pečení či dušení používat.

 

Výběr vína

Obecně by se dalo říci, že každému pokrmu se hodí jiný druh vinného moku. Ovšem, která hospodyňka má tolik prostoru a financí k tomu, aby měla tolik druhů vín. Na trhu je možno najít skutečně velké množství vína, některé je dokonce přímo určené k vaření, ale tomu se dobří kuchaři vyhýbají, víno totiž nesplňuje základní požadavky kvality.

Pokud jste v používání vína v kuchyni začátečnice, pak začněte s víny známými, které budete mít doma. Příkladem může být víno medvědí krev, které má v českých domácnostech své místo již mnoho let. Až získáte první zkušenosti s používáním vína a principy jeho dochucení v jednotlivých pokrmech, pak můžete začít experimentovat s dalšími druhy.

 

Doporučení pro vaření s červeným vínem

Jako začátečník začněte s červenými víny, které se perfektně hodí ke zvěřině, či červenému masu. Je také vhodné k přípravě silných masových omáček. Červené víno se také hodí pro přípravu jídel z podzimních surovin.

Červené víno vyžaduje delší dobu vaření, kdy svou barvu změní do tmavého hnědého odstínu a téměř se všechno vypaří.

Můžete používat nejen k masitým pokrmům, dá se s ním připravit i mnoho výborných nápojů, nejen oblíbený a všeobecné známý ‘’svařák’’. Horké nápoje připravujte vždy z kvalitních druhů vín, jedině tak získáte plnou a silnou chuť. Vybírejte na webu Medvedi-krev.cz nebo přímo u výrobce www.pemap.cz!

 

Bojíte se první zkušenosti?

Ještě před tím než se vrhnete na hovězí na víně s brusinkami, si zkuste udělat jednoduchý svařák!

Připravte si: 1 litr vína (zvolte kvalitu vyhlášených vinařských zemí, jako je například Bulharsko), třtinový cukr, celou skořici, hřebíček, badyán, pomeranč

Příprava je skutečně jednoduchá!

1. Do hrnce vysypte cukr a na mírném ohni nechte vytvořit karamel. Poté zalijte 1dcl vody a rozmíchejte.

2. Přidejte všechno koření a nakrájený pomeranč bez bílých částí, které jsou hořké. Nechte vše pustit chuť i vůni.

3. Přilijte červené víno a pomalu ohřívejte. Až začne vznikat bílá pěna, stáhněte hrnec z plotny a rozlijte do sklenic.

 

Jaké máte zkušenosti s používáním červeného vína v kuchyni?